Integrated Voice Therapy – Ελπίδα Κουτσουμπάκη

ΦΩΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣH INTEGRATED VOICE THERAPY

Φωνοθεραπεία είναι ειδικότητα της επιστήμης της Λογοθεραπείας και ασχολείται με τη θεραπευτική αποκατάσταση της φωνής από δυσκολίες όπως βραχνάδα, φωνητική κόπωση, απώλεια τονικού εύρους και αντοχής, δυσκολίες αναπνευστικής αντοχής ή εστιασμένος μυϊκός πόνος στην περιοχή του αυχένα ή του λαιμού. 

Φωνή είναι ο ήχος που ακούγεται από τον λάρυγγα και παράγεται από μία συνεχή και ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ της ροής του εκπνεόμενου αέρα και της ρυθμικής ταλάντωσης των φωνητικών χορδών που δημιουργεί η εκπνοή, καθώς περνάει ανάμεσα τους. 

Όμως, ως μέσον που μεταφέρει με το λόγο και το τραγούδι τις σκέψεις, τις ιδέες και τα συναισθήματα μας,  η φωνή είναι πολύ περισσότερο από την παραγωγή ήχου από τον λάρυγγα. Εκφράζει το σύνολο του ανθρώπου, με τρόπο που συνοψίζεται στο τρίπτυχο “Νους-Σώμα-Συναίσθημα”.  Αυτή η τρίπτυχη συνέργεια αναδεικνύει τη σύνθετη φύση της φωνής η οποία εκφράζει και εκφράζεται από τις σκέψεις και τις ιδέες μας (νους), το σύνολο του βιολογικού σωματός μας (μύες, περιτονίες, στάση, αναπνοή, κλπ) και το συναισθηματικό μας κόσμο (αγωνίες, άγχος, στεναχώριες, φόβοι, χαρές, ενθουσιασμός, φαντασία, κλπ.).

Σε στιγμές της ζωής μας, διάφορες καταστάσεις συντελούν ώστε κάποιο/α από τα τρία σημεία της συνέργειας να βγαίνουν εκτός ισορροπίας. Πιθανώς να είναι κάποια δύσκολη περίοδος στην προσωπική ή εργασιακή σου ζωή, ένα κρυολόγημα που δεν σε αφήνει, κάποιες αγωνίες, στρες, φόβοι, ή ίσως κάποιο χειρουργείο που δεν πήγε τόσο καλά. Κάτι που σε ζορίζει ή σε απορυθμίζει σε κάποιο σημείο του τρίπτυχου “Νους-Σώμα-Συναίσθημα” μπορεί εύκολα να συμβάλει στη δημιουργία δυσκολίας με τη φωνή σου.

Η Φωνοθεραπεία με την προσέγγιση “Integrated Voice Therapy”  έχει στόχο την επαναφορά της συντονισμένης ισορροπίας αυτής της τρίπτυχης συνέργειας, προκειμένου να επαναφέρουμε τη φωνή εκεί που θέλουμε. Τελικά, ο σκοπός της φωνοθεραπείας είναι να γίνεις δεξιοτέχνης της φωνής σου!

Πιστεύω πως ο καθένας μπορεί να εξελιχθεί σε δεξιοτέχνης της φωνής του. Το αποτέλεσμα της φωνοθεραπευτικής παρέμβασης είναι να γνωρίζεις απόλυτα πως να ελέγχεις και να προστατεύεις τον φωνητικό μηχανισμό από την κόπωση και τη βραχνάδα και να ακούγεται η φωνή σου έτσι όπως σου αρέσεις. 

Έτσι η  Φωνοθεραπεία είναι απαραίτητη αν αισθάνεσαι πως ο ήχος της φωνής σου δεν ανταποκρίνεται στις φωνητικές σου απαιτήσεις.   Όταν αλλάζει ο ήχος της φωνής, σημαίνει πως ο ευαίσθητος μηχανισμός που παράγει φωνή έχει χάσει την ισορροπία και τον απαραίτητο συντονισμό του, με αποτέλεσμα η φωνή να ακούγεται διαφορετική.

Η φωνοθεραπεία με την προσέγγιση Integrated Voice Therapy βασίζεται σε πολυετής επιστημονικές έρευνες πάνω στη δομή και τη λειτουργία του φωνητικού μηχανισμού και είναι εξέλιξη των τεχνικών ¨Voicecraft¨ που δημιούργησε η λογοθεραπεύτρια Alison Bagnall, PhD.  

Κατανοώντας την πολυδιάστατη φύση της φωνής και τα σύνθετα αίτια που οδηγούν στη δημιουργία δυσφωνικών προβλημάτων, η φωνοθεραπευτική προσέγγιση είναι εμπλουτισμένη με τεχνικές από τους επιστημονικούς κλάδους της ψυχοθεραπείας, της ορθοσωμίας, της νευροφυσιολογίας και των θεωριών μάθησης. 

Η φωνοθεραπεία Integrated Voice Therapy ξεχωρίζει από παλαιότερες παραδοσιακές φωνοθεραπευτικές μεθόδους. Δεν περιορίζεται σε τεχνικές αναπνοής ή χαλάρωσης αλλά στοχεύεται ο συνειδητός έλεγχος του φωνητικού μηχανισμού και η βιωματική κατανόηση του σώματος, του νου και των συναισθηματικών παραγόντων που επηρεάζουν τη φωνή.

Διαφέρει ουσιαστικά από την καλλιτεχνική φωνητική αγωγή διότι στοχεύει στην αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα της φωνής και όχι στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και στο αν η φωνή ακούγεται όμορφη. Δεν περιορίζουμε τη φωνή σε κάποιο συγκεκριμένο τονικό εύρος ή Fach, διότι στόχος μας είναι η φωνή να εξελιχθεί σε όλο το τονικό της δυναμικό. Δεν εξελίσσουμε απόλυτες τεχνικές με κριτήριο σωστής/λάθος τοποθέτησης διότι στόχος είναι η απόλυτη ελευθερία της φωνής και η απόκτηση δεξιοτήτων που επιτρέπουν στη φωνή απόλυτο εύρος ευελιξίας και έκφρασης.

Η ολιστική φωνοθεραπευτική προσέγγιση Integrated Voice Therapy είναι περισσότερο από ένα σύνολο χειρισμών της φωνής. Μέρος του προγράμματος αποκατάστασης διαμορφώνεται από την ανίχνευση και διαχείρηση των ψυχολογικών παραγόντων που επηρεάζουν τη φωνή του κάθε ανθρώπου. Θεωρούμε πως ο κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του ευαισθησίες ή συναισθηματικά τράυματα από εμπειρίες του παρελθόντος που πιθανώς να περιορίζουν το δυναμικό του, συμπεριλαμβανομένων και των φωνητικών δυνατοτήτων. Στη διάρκεια του φωνοθεραπευτικού προγράμματος, συχνά χρειάζεται να ανιχνεύσουμε τις δυσκολίες που προέρχονται από αυτόν τον συναισθηματικό πόνο, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αποτελεσματικά την ισορροπία και την ελεύθερη έκφραση της φωνής.

Ως μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στην εξέλιξη των δυνατοτήτων της φωνής, η φωνοθεραπεία με Integrated Voice Therapy συμπληρώνει και συμπληρώνεται τόσο από την καλλιτεχνική αγωγή της φωνής όσο και από την ιατρική επιστήμη της φωνής (Φωνιατρική), τη φυσιοθεραπευτική, την ψυχοθεραπευτική και την ορθοσωμική διάσταση της φωνής.