Integrated Voice Therapy – Ελπίδα Κουτσουμπάκη

Integrated Voice Therapy για Τραγουδιστές και Καλλιτέχνες

Webinar Α' Επίπεδο για Τραγουδιστές : Παρασκευή - Σάββατο, 1-2 Μαρτίου, 2024
Webinar Β' Επίπεδο για Τραγουδιστές : Παρασκευή -Σάββατο 2-3 Φεβρουαρίου, 2024

Σε αυτό το βιωματικό σεμινάριο, η  επιστήμη της φωνής  συναντάει την τέχνη του τραγουδιού. 

Στόχος μας είναι, εμβαθύνοντας στην επιστημονική  διάσταση του μηχανισμού παραγωγής φώνησης, να εξελίξεις τη δεξιοτεχνία με τη φωνή σου, όπως ο μουσικός εξελίσσει αέναα τις δεξιότητες του με το μουσικό όργανο της επιλογής του.

Ο φωνητικός μηχανισμός σου είναι ένα σύνθετο και απόλυτα μοναδικό μουσικό όργανο.  Διέπεται ταυτόχρονα από τους νόμους της ακουστικής φυσικής που αφορούν στα πνευστά αλλά και στα έγχορδα μουσικά όργανα.  Με τεχνικές ελέγχου των επιμέρους δομών που συνθέτουν τη ραχοκοκαλιά της φωνής, θα αποκαλύψουμε τους μοναδικούς τρόπους με τους οποίους η φωνή  προσαρμόζεται ώστε να εναλλάσσεται ταυτόχρονα και συνεχώς μεταξύ των διαφόρων ιδιοτήτων όλων των έγχορδων και όλων των πνευστών μουσικών οργάνων!!!  

Οι τεχνικές μηχανικού ελέγχου του φωνητικού μηχανισμού για στοχευμένο και συνειδητό έλεγχο των φυσικών και ακουστικών ιδιοτήτων της φωνής, αποτελούν το περιεχόμενο των βιωματικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων “Integrated Voice Therapy για Τραγουδιστές”.

Έλεγχος της φωνής σημαίνει, έρχομαι σε επαφή με τις δομές που συνεργάζονται για την συντονισμένη χορογραφία κινήσεων που συμβαίνει κάθε δευτερόλεπτο, προκειμένου να παραχθεί η μαγεία της τραγουδιστικής φωνής. Σημαίνει επίσης, έρχομαι σε επαφή με την τρίπτυχη  συνέργεια «νους-σώμα-συναίσθημα», η οποία επηρεάζει και επηρεάζεται από τη φωνή που παράγω.

Η εκπαίδευση συμπεριλαμβάνει γνωριμία με όλες τις δομές που μπορείς να ελέγχεις συνειδητά:

·      νόθες και γνήσιες φωνητικές χορδές,

·      τη γλώσσα και τους μύες που ελέγχουν τη διαμόρφωση του φωνητικού σωλήνα και το ύψος του λάρυγγα

·      την αρυταινοεπιγλωττιδική βαλβίδα

·      τους μύες εσωτερικά και εξωτερικά του λάρυγγα

·      τις περιτονιακές συνδέσεις των μυϊκών αλυσίδων του σώματος

·      το συντονισμό της αναπνοής με τον ήχο της φωνής και την αίσθηση του σώματος

·      τις νοητικές και συναισθηματικές διεργασίες του καλλιτέχνη

Για τον καλλιτέχνη της φωνής, ο συνειδητός έλεγχος των δομών και των συστημάτων του φωνητικού μηχανισμού εμπλουτίζει την τραγουδιστική δεξιοτεχνία, αποτελώντας κυρίαρχο εργαλείο  για την εξασφάλιση της ευελιξίας, της αποδοτικότητας και της διαρκούς εξέλιξης της φωνής. 

Το βιωματικό σεμινάριο “Integrated Voice Therapy για Τραγουδιστές» είναι το πρώτο από 2 επίπεδα. Το εισαγωγικό σεμινάριο έχει διαμορφωθεί για τις συγκεκριμένες απαιτήσεις όσων θέλουν να εμβαθύνουν στις επιστημονικές γνώσεις και τις δεξιότητες ελέγχου του φωνητικού τους μηχανισμού, για το τραγούδι. 

Με την ολοκλήρωση της Α’ σεμιναρίου:

·      Θα κατανοείς που, πως , πότε και γιατί η φωνή δυσκολεύεται

·      Θα ελέγχεις τις γνήσιες φωνητικές πτυχές ως προς το μήκος, την τάση και τον τρόπο προσαγωγής τους

·      Θα έχεις έλεγχο της κίνησης του λάρυγγα σε κάθετο άξονα

·      Θα κατανοήσεις το θέμα της ρινικής και στοματικής αντίχησης, σε σχέση με την ακουστότητα της φωνής

·      Θα εμβαθύνεις στο θέμα της αναπνοής, από μία διαφορετική σκοπιά

·      Θα διαφοροποιείς την ηχηρότητα από την ένταση της φωνής

·      Θα κατανοήσεις τη συνεργασία της φωνής με το μυϊκό σύστημα

·      Θα γνωρίζεις πως να αξιοποιείς το σώμα σου για να εκτινάξεις τη φωνητική σου δεξιοτεχνία

·      Θα ερμηνεύεις τις δυσκολίες σπουδαστών σου και θα αποκωδικοποιείς τις τεχνικές που ήδη χρησιμοποιείς στο τραγούδι, σε αντιστοιχία των δομών του φωνητικού μηχανισμού

Η εκπαίδευση γίνεται με βιωματικές ασκήσεις, ατομική και ομαδική εξάσκηση των τεχνικών και εφαρμογή πάνω σε συγκεκριμένες δυσκολίες στο τραγούδι. Υπάρχει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, δυνατότητα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και εποπτικής υποστήριξης μετά τη λήξη του σεμιναρίου. Δίνεται υλικό προετοιμασίας, εγχειρίδιο με τις τεχνικές του σεμιναρίου και βεβαίωση συμμετοχής.

Το σεμινάριο είναι απαιτητικό και προσφέρεται σε έμπειρους σπουδαστές και εκπαιδευτές της φωνής.  Προϋπόθεση για συμμετοχή είναι η προετοιμασία με το υλικό που δίνεται πριν το σεμινάριο.

"Η υψηλή ποιότητα της δουλειάς της Ελπίδας μου ήταν ήδη γνώριμη, καθώς είχα δουλέψει μαζί της στο παρελθόν για επιμέρους ζητήματα σχετικά με τη φωνή μου. Επίσης κατάφερε με μόνο δύο συνεδρίες να βοηθήσει τη σύζυγό μου να επανακτήσει το 100% της φωνής της μετά από πρόσφατη παράλυση της μίας φωνητικής χορδής που προέκυψε κατόπιν χειρουργικής επέμβασης στον αυχένα. Χαίρομαι που επιτέλους κατάφερα να συμμετάσχω και στο webinar της και να αποδομήσουμε μαζί τη φωνή και τους μηχανισμούς της. Με την παροχή άφθονου οπτικοακουστικού υλικού βοηθάει στην άμεση κατανόηση της φυσιολογίας και της ανατομίας του λάρυγγα. Εντυπωσιάστηκα δε από την ακρίβειά των τεχνικών της, οι οποίες έγιναν αντιληπτές και άμεσα εφαρμόσιμες από όλους τους συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως εμπειρίας, γνωστικού επιπέδου και είδους τραγουδιού. Το webinar της είναι ένα εργαλείο απαραίτητο για κάθε είδους τραγουδιστή, καθώς και για κάθε επαγγελματία φωνής."
Άγγελος Σαμαρτζής
Τενόρος
"Ολοκληρώνοντας το 2ο επίπεδο επιμορφωτικού Webinar στο Integrated Voice Therapy για τραγουδιστές, μπορώ με βεβαιότητα να υποστηρίξω ότι βαδίζω πλέον σε μια νέα φωνητική εποχή! Την «Μετά Ελπίδας Εποχή» ή αλλιώς «Μετά Integrated Voice Therapy Εποχή». Σ´ αυτή τη νέα περίοδο κρατώ τις πολύτιμες γνώσεις του παρελθόντος που με έφτασαν ως εδώ, αφήνοντας όμως τα βαρίδια που με κράτησαν πίσω λόγω της ελλιπούς γνώσης της λειτουργίας του μηχανισμού της φωνής ως επιστήμη. Στα τρία αυτά θαυμάσια επίπεδα webinar μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία να σμίξω την τέχνη μου με την επιστήμη και καθετί εμπειρικό και ασαφές να αποκτήσει ερμηνεία και υπόσταση. Ήταν μια υπέροχη ευκαιρία να συστηθώ με το σώμα μου και να γίνει ο απόλυτος συνεργάτης και φίλος της φωνής μου με μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Πρόκειται για μια εξαιρετικά καλομελετημένη δουλειά με διαδραστικό και μετεκπαιδευτικό χαρακτήρα, που αγκαλιάζει τα προβλήματα και τις ευαισθησίες του τραγουδιστή, αλλά και του δασκάλου που καλείται να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του και την τεχνική του. Πολλές ειδικότητες επιστημών που ασχολούνται με το όργανο φωνή και το επηρεάζουν εμφανίζονται στο webinar και δένουν αρμονικά μεταξύ τους για να αποδείξουν ότι η φωνή δεν είναι μόνη! Με τον τρόπο αυτό τακτοποιούνται όμορφα και απλά, όλες οι γνώσεις και οι τεχνικές, ενώ τοποθετούνται σε νέες επιστημονικές βάσεις και βεβαίως επαναπροσδιορίζονται και προστίθενται πληθώρα από νέες προτάσεις τεχνικών, που ανοίγουν δρόμους δίνοντας λύσεις σε πολλά ως τώρα δυσεπίλυτα προβλήματα. Η κ. Ελπίδα Κουτσουμπάκη άνοιξε μια τεράστια πόρτα σε μια πρωτοποριακή ομάδα στον ελληνικό χώρο. Τέχνη και επιστήμη ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργώντας μια θαυμάσια νέα κοινότητα! Καλή μας αντάμωση στα επόμενα φωνοτάξιδα!"
Αγγέλικα Φαμελλου
Μονωδός