ΦΩΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - INTEGRATED VOICE THERAPY

 

 

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Φωνοθεραπεία σημαίνει θεραπευτική αποκατάσταση της φωνής από κάθε δυσκολία με την παραγωγή φωνής όπως βραχνάδα, φωνητική κόπωση, μειωμένη ένταση ή τονικό εύρος, αλλοιωμένη χροιά, δυσκολία προβολής και άλλες δυσκολίες παραγωγής ήχου λόγω μετεγχειρητικού τραυματισμού τον λαρυγγικού μηχανισμού ή νευρολογικά αίτια.

Η Φωνοθεραπευτική αποκατάσταση της φωνής διαφέρει ριζικά από την καλλιτεχνική φωνητική εκπαίδευση διότι έχει στόχο την θεραπευτική επαναφορά της διαταραγμένης φωνής και όχι την αισθητική απόδοση της φωνής. 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Η σεμιναριακή εκπαίδευση προσφέρει ολοκληρωμένη κατάρτιση για την κλινική εφαρμογή των φωνοθεραπευτικών τεχνικών Integrated Voice Therapy.  Η εκπαίδευση αφορά σε όσους επαγγελματίες ασχολούνται με τη φωνή σε θεραπευτικό ή εκπαιδευτικό πλαίσιο όπως λογοθεραπευτές, καθηγητές καλλιτεχνικής φωνητικής αγωγής, μάεστρους χορωδιών, ιατρούς Ωτορινολαρυγγολόγους.

Η προσέγγιση της φωνής ως έκφραση της τρίπτυχης συνέργειας “Νους-Σώμα-Συναίσθημα” καθορίζει μία πολυδιάστατη εκπαίδευση που ενσωματώνει σύγχρονες εξελίξεις από τις επιστήμες της νευρολαρυγγολογίας, της κινησιοθεραπείας και της ψυχοθεραπείας.

 

 

 

Οργανικές βλάβεςπαθολογικά ευρήματα του λάρυγγα που διαγνώσκει ο ΩΡΛ – Φωνίατρος  κατά την εξειδικευμένη διαγνωστική εξέταση:

Λειτουργικές δυσκολίες – διαταραχές της φωνής που οφείλονται στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη φωνή:

  • βραχνάδα
  • αστάθεια φωνής
  • φωνητική κόπωση
  • ανεξέλεγκτο τρέμουλο
  • απώλεια τονικού εύρους
  • αδυναμία παραγωγής έντασης
  • δυσκολία στο συντονισμό της αναπνοής
  • εστιασμένο μυϊκό πόνο στη γνάθο, ώμο, μέση ή πλάτη
  • μυϊκό πόνο στην περιοχή του λαιμού ή/και του αυχένα

Παρουσιάζονται είτε με, είτε χωρίς οργανική παθολογία του λάρυγγα σε άτομα που καταπονούν τη φωνή τους χωρίς τις απαραίτητες τεχνικές ασφαλούς φώνησης, για έντονες, έκτακτες ή επαγγελματικές φωνητικές υποχρεώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα αίτια συνδέονται με συμπεριφορικούς, μυϊκούς ή ψυχολογικούς παράγοντες.

Ψυχογογενής δυσφωνίες – δυσκολίες με τη φωνή που προκύπτουν είτε σε σχέση με έντονες συναισθηματικές καταστάσεις, είτε σε σχέση με σημαντική δυσκολία στην έκφραση συναισθημάτων όπως φόβο, θλίψη, θυμό, αγωνίες, στρες και άγχος που μπορεί να σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αλλαγή της φωνής και το περιβάλλον μέσα στο οποίο το άτομο καλείται να ζεί, να εργάζεται και να κινήται.

Ως θέμελιο της τρίπτυχης συνέργειας “Νους-Σώμα-Συναίσθημα“, η ψυχολογική κατάσταση είναι καθοριστικής σημασίας στην υγιή έκφραση της φωνής και συχνά συμβάλει αιτιολογικά στην εξέλιξη ορισμένων τύπων δυσφωνίας.

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Φωνοθεραπευτικών Τεχνικών Integrated Voice Therapy Για επαγγελματίες που ασχολούνται με τη φωνή είτε θεραπευτικά, είτε εκπαιδευτικά