Η Φωνοθεραπεία είναι για όποιον δυσκολεύεται με τη φωνή του και θέλει να την επαναφέρει στη φυσική, αβίαστη λειτουργία της.

Οι περισσότερες δυσκολίες της φωνής σχετίζονται με συγκεκριμένες ομάδες ατόμων ή επαγγέλματα που καταπονούν σημαντικά τη φωνή, όπως :

Για τους περισσότερους επαγγελματίες από την παραπάνω λίστα (εκτός των παιδιών βεβαίως), η φωνή λειτουργεί “στα κόκκινα” λόγω της ιδιαίτερα έντονης χρήσης, των ιδιαίτερων φωνητικών απαιτήσεων, των αντίξοων περιβαλλοντικών συνθηκών και της έντονης ψυχοσυναισθηματικής επιβάρυνσης από τις δυσκολέις τις καθημερινότητας.  Από αυτά τα επαγγέλματα προκύπτουν οι πιό συχνές βλάβες στη φωνή, είτε οργανικές (δηλαδή με ιατρικό εύρημα), είτε λειτουργικές (χωρίς οργανικό εύρημα).

Ο λόγος που αντιμετωπίζουν αυτές τι δυσκολίες είναι διότι η φωνή χρειάζεται “τεχνική υποστήριξη”, ώστε να μπορεί να αντέχει τις αντίξοες συνθήκες με τις οποίες καλείται να λειτουργεί. Αυτή η “τεχνική υποστήριξη” σημαίνει εκπαίδευση στο πως να λειτουργεί με ασφάλεια και αντοχή η φωνή, όπως ακριβώς ο κάθε αθλητής ή ο κάθε ειδικός μαθαίνει συγκεκριμένους χειρισμούς όταν καλείται να κάνει κάτι ιδιαίτερο με το αντικείμενο του ενδιαφέροντος του (π.χ. ο δρομέας μαθαίνει πως να τρέχει, ο οδηγός πως να οδηγεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες ταχύτητας, ο πιανίστας πως να συντονίζει τα δάχτυλα του, ο χορευτής πως να συντονίζει το κορμί του, κλπ.).

Υπάρχει μία γενική απόψη πως η παραγωγή φωνής είναι μία σχετικά μυστηριώδης λειτουργία του σώματος που δεν ελέγχεται εύκολα, παρά μόνο από ορισμένους τυχερούς ταλαντούχους. Αυτό σίγουρα δεν ισχύει! Πλεόν, με την εξέλιξη της τεχνολογίας ενδοσκοπικών εργαλείων τις τελευταίες δεκαετίες, έχει απογειωθεί η κατανόηση μας πάνω στη λειτουργία του λάρυγγα.  Έχοντας  αποκωδικοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο ο φωνητικός μηχανισμός και το σώμα συντονίζονται για να παράξουν τη φωνή μας, ο καθένας μπορεί να εκπαιδευτεί στο να τοποθετεί τη φωνή του με συγκεκριμένες τεχνικές και να φέρνει προβλέψιμα και ελεγχόμενα αποτελέσματα, γα κάθε φωνητική απαίτηση.

Η Φωνοθεραπεία με την προσέγγιση Integrated Voice Therapy είναι η εξειδιεκυμένη προσέγγιση με την οποία μπορείς και εσύ να γίνεις επιδέξιος στο μηχανικό έλέγχο του φωνητικού σου μηχανισμού και να ξεπεράσεις κάθε δυσκολία φωνητικής κόπωσης, βραχνάδας, μειωμένης προβολής ή έντασης, μυϊκού πόνου, αίσθηση κόμπου, κλπ.

Η Φωνοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει σε επίπεδο:

 

 

Αποκατάσταση της φωνής είναι βέβαια η συνηθέστερη εφαρμογή της φωνοθεραπείας και είναι για όποιον έχει εγκατεστημένη δυσκολία με τη φωνή σχετική με την ιατρική διάγνωση, η οποία συνήθως ανήκει σε μία από τις παρακάτω διαγνωστικές κατηγορίες :

Οι λειτουργικές δυσκολίες είναι ουσιαστικά συμπτώματα της διαταραγμένης φωνής και      εντοπίζονται είτε χωρίς να συνυπάρχει οργανική παθολογία, είτε με ευρήματα οργανικής παθολογίας του λάρυγγα. Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται σε άτομα που έχουν καταπονήσει τη φωνή τους χωρίς τις απαραίτητες τεχνικές ασφαλούς φώνησης, για έντονες ή έκτακτες καθημερινές ή επαγγελματικές φωνητικές υποχρεώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ίδια συμπτώματα εμφανίζονται ακόμα και όταν δεν υπάρχει εμφανής χρηστική καταπόνηση της φωνής. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα αίτια συνδέονται με συμπεριφορικούς, μυϊκούς ή ψυχολογικούς παράγοντες.

Ως θέμελιο της τρίπτυχης συνέργειας “Νους-Σώμα-Συναίσθημα”, η ψυχολογική κατάσταση είναι καθοριστικής σημασίας στην υγιή έκφραση της φωνής και συχνά συμβάλει αιτιολογικά στην εξέλιξη ορισμένων τύπων δυσφωνίας.

 

 

 

Κάποιος που ταλαιπωρείται με τη φωνή του αντίστοιχα, χρειάζεται να μάθει πως να λειτουργεί τη φωνή με συνειδητό τρόπο ώστε να εξασφαλίζει αντοχή, άνεση και ασφάλεια.  Όλοι μπορούν να πετύχουν αυτούς τους στόχους, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και με σχετική ευκολία.

Τελικός στόχος της φωνοθεραπεία είναι η ελευθερία της φωνής, φτάνοντας στο ύψος των δυνατοτήτων της, κάτι το οποίο είναι θεραπευτικό όσο και εμψυχωτικό, επιτρέποντας στο άτομο να εκφραστεί ουσαιστικά με τη γνησιότητα της αβίαστης φωνής του.