Η Ελπίδα Κουτσουμπάκη ιδιωτεύει στην Αθήνα από το 1996 ως Λογοθεραπεύτρια – Ειδική Φωνοθεραπεύτρια. Είναι δημιουργός της ολοκληρωμένης προσέγγισης στην αποκατάσταση διαταραχών φώνησης, Integrated Voice Therapy, την οποία εφαρμόζει κλινικά και διδάσκει με εκπαιδευτικά σεμινάρια. Η πολυετής κλινική εμπειρία της καθώς και το μεγάλος εύρος συνεργασιών της στη διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας, έχουν καθιερώσει την Ελπίδα ως ειδική στη συνολική αντιμετώπιση δυσφωνικών προβλημάτων.

Η σύγχρονη φωνοθεραπευτική προσέγγιση Integrated Voice Therapy εμπλουτίζει παλαιότερες, καθιερωμένες τεχνικές φωνοθεραπείας με εξελίξεις από τις επιστήμες της Κινησιολογίας, της Ψυχοθεραπείας και της Νευρολαρυγγολογίας, εμβαθύνοντας την επιστήμη της Φωνοθεραπείας. Με επιλεγμένες συνεργασίες και εξειδικευμένο διεπιστημονικό δίκτυο Φωνιάτρων, Ψυχολόγων/ Ψυχοθεραπευτών και ειδικής Φυσιοθεραπεύτριας Φωνής, εξασφαλίζει την πολύπλευρη και συνολική αντιμετώπιση κάθε διαταραχής φωνής, με τις πλέον ενημερωμένες τεχνικές αποκατάστασης.

Η προσέγγιση Integrated Voice Therapy αντιμετωπίζει τη φωνή ως έκφραση της συνέργειας του τρίπτυχου “Νους-Σώμα-Συναίσθημα” και την αποκατάσταση της φωνής ως εκπαιδεύσιμη δεξιότητα που μπορεί να βοηθήσει κάθε φωνή που έχει χάσει τη λεπτή ισορροπία της. Ο καθένας, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας ή επαγγέλματος, μπορεί σε σχετικά σύντομο χρόνο, να ξαναβρεί τη φωνή που θα του επιτρέψει να εκφράζεται προφορικά ή να τραγουδάει, με άνεση και ασφάλεια. Η αποκατάσταση διαταραχών φωνής που προκύπτουν συνέπεια πάρεσης / παράλυσης των φωνητικών χορδών (τόσο από μονόπλευρη όσο και από αμφοτερόπλευρη παράλυση) – και οι δυσφωνίες συνέπεια ψυχολογικών παραγόντων, είναι οι κλάδοι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της Ελπίδας.

Η Ελπίδα έχει συνεργαστεί για τη δημιουργία και λειτουργία ειδικών τμημάτων φωνοθεραπείας με το Φωνιατρικό Κέντρο Αθηνών, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (Τμήμα Φωνής και Κατάποσης), ήταν ιδρυτικό μέλος και Υπεύθυνη Τμήματος Φωνής του Κέντρου Φωνής και Κατάποσης Αθηνών και συνεργάζεται στενά με την Voicecraft International Ltd. Είναι συνεργάτιδα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του Παιδαγωγικού Τμήματος στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ηταν εισηγήτρια για το μάθημα Διαταραχών Φώνησης στο Μητροπολητικό Κολλέγιο Αθηνών. Παρέχει εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες εκπαίδευσης, πρόληψης, και αποκατάστασης διαταραχών φωνής. Κατέχει πολυετή πείρα με διεπιστημονικές ομάδες στελεχομένες με εξέχοντες επιστήμονες του χώρου και την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Η συμμετοχή της ως εισηγήτρια σε πολυάριθμα παγκόσμια συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια έχει σφραγίσει την παρουσία της στην εξέλιξη της επιστήμης της Φωνοθεραπευτικής αποκατάστασης.

Τα εξειδευμένα σεμινάρια τεχνικών Integrated Voice Therapy είναι μοναδικά στον Ευρωπαϊκό χώρο. Στοχεύουν στην μετεκπαίδευση λογοθεραπευτών και συναφών ειδικοτήτων που σχετίζονται με τη φωνή (εκπαιδευτές φωνής, καθηγητές κλασσικής και βυζαντινής φωνητικής αγωγής, Ιατρούς ΩΡΛ, καθηγητές υποκριτικής, κλπ), στον μηχανικό έλεγχο της φωνής. Ο βιωματικός χαρακτήρας των σεμιναρίων, σε συνδυασμό με το εξελιγμένο επιστημονικό υπόβαθρο του προγράμματος εξασφαλίζουν ολοκληρωμένη εκπαίδευση.